20 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’de Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe gire kanun ile pek çok alanda düzenlemeler yapılmıştır.
İmar planlarında bina yüksekliklerine sınır, köylerdeki konut projelerine valiliğin onay vermesi, mükellefiyetlerini yerine getirmeyen yapının gözetmenlerine ceza verilmesi ve imar planı değişiklikleri ile ilgili düzenlemeler ilgili Kanunda yer alan düzenlemelerden bazılarıdır.
Değerli konut vergisine düzenleme de ilgi çeken başlılardan birisidir.
Buna göre değeri 5 milyon liraya kadar olan mesken nitelikli taşınmazlar Değerli Konut Vergisi’ne tabi olmayacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce değer belirleme uygulamasına son verilecek ve Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen bina vergi değeri esas alınacaktır.
Değeri 5 milyon ila 7,5 milyon lira arasında olan konutlarda, 5 milyon lirayı aşan kısım için binde 3; değeri 7,5 milyon ila 10 milyon lira arasında olan konutlarda, 7,5 milyon lira için 7 bin 500 lira, aşan kısım için binde 6; değeri 10 milyon liradan fazla olan konutlarda 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası için ise binde 10 oranında vergilendirme yapılacak.
İmar Planı Değişikliği Sonucu Değer Artışı
Değer artış payı, taşınmaz maliklerinin tamamının talebi üzerine ada bazında yapılacak imar planı değişikliği sonucunda değerinde artış olan arsanın artan değerinin tamamı üzerinden alınan paydır.
Plan değişikliklerinde değer artışının tespiti 6362 sayılı Kanuna göre yetkilendirilmiş lisanslı en az iki gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından plan değişikliği açıklama raporunda belirtilen mer’i plan koşullarındaki değer tespiti ile birlikte değişiklik sonrası değer tespiti yapılmak suretiyle belirlenen ortalama yeni değerden az olmamak üzere, idarece oluşturulan kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenir.
Değer artış payı, en geç taşınmazın ilk satışında veya ruhsat aşamasında taşınmaz maliklerince ödenecek. Değer tespit komisyonunca belirlenen değer artış payı, ödeme tarihinde her takvim yılı için, bir önceki yıla ilişkin olarak tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere arttırılarak uygulanacak.
Taşınmazın değer artışına tabi olduğu, tapu kütüğüne şerh edilecek. Emsal, inşaat alanı, yapı yüksekliği ve kullanım amacı değiştirilmemek kaydıyla yapılacak ruhsat tadilatları hariç, değer artış payı ödenmeden yapı ruhsatı düzenlenemeyecek.